Geopark Rab

Pravila ponašanja u Geoparku

Geo-staze namijenjene su ljubiteljima prirode, pa treba nastojati da svojim ponašanjem ne umanjujemo doživljaj drugim posjetiteljima.

Bon-ton na stazama

Tako se smatra nedoličnim ponašanjem svaka galama, glasno pjevanje, glasno slušanje muzike, pušenje i paljenje vatre (jer je na stazama visok rizik od šumskog požara), “divlje” kampiranje, branje i uništavanje samoniklog bilja, uništavanje nasada, uznemiravanje domaćih i divljih životinja, hvatanje divljih životinja, bacanje bilo kakvih otpadaka, crtanje grafita, parkiranje izvan za to predviđenih mjesta, vožnja terenskim vozilima na geo-stazama, i druge aktivnosti koje mogu narušiti jedinstvenost okoliša.

Pri prolasku kroz poljska vrata potrebno ih je iza sebe zatvoriti, čak iako su bila prethodno otvorena (to je najčešće zato što prethodnik vrata nije zatvorio). Psi za vrijeme šetnje slobodnom prirodom moraju biti na uzici kako ne bi pobjegli i/ili tjerali ovce na ispaši.

U slučaju susreta s drugom grupom posjetitelja na uskom dijelu staze, potrebno ju je propustiti ukoliko se nalazite na širijem dijelu staze. To se posebno odnosi na stazu koja prolazi otočnim hrptom preko vrha Kamenjak.

Na geo-stazama su postavljene table s opisima geoloških zanimljivosti i nije dozvoljeno oštećivati ih ili na bilo koji način uništavati. Ukoliko naiđete na oštećenu ili polomljenu tablu, ili je nestala, obavezno prijavite stanje putem Geopark Rab Facebook stranice.